Српски документи за историјата на Охридско-струшкиот регион (1890-1940) II од Павле Митрески и Димитар Смилески

600,00 ден

Станува збор за книга што содржи транскрибирани и преведени архивски материјали, главно писма од и до српските управители на Охридско-струшкиот регион во периодот од 1890 до 1940 година

Скопската тврдина Кале од праисторија до рана антика од Драги Митревски

900,00 ден

Книгата ги содржи комплетните истражувања на калето под раководство на проф. Д-р Драги Митревски, а се однесуваат на периодот од праисторија до раната антика.

ЈУГОСЛАВ од Ана Вучковиќ

број на страни: 10

300,00 ден

„Југослав“ е роман за загубата на таткото, а со него и загубата на детството, но и на државата во која бевме деца. За генерациите што растевме за време на распадот на Југославија, но уште повеќе, за генерацијата пред нас, онаа на нашите родители, што имаа можност дел од младоста да им мине во Југославија каква што ја паметат југоносталгичарите.

ТАЈНАТА КНИГА НА БОГОМИЛИТЕ

300,00 ден

Мистеријата со која е обвиткано богомилското движење  се должи и на фрагментарната и само делумно сочувана изворна граѓа. Еден од најмистериозните манускрипти е Тајната книга, која содржи резиме на богомилската доктрина и се смета за автентично дело на богомилската литература.

Човекот што зборуваше змиски Андрус Кивирахк

400,00 ден

Ова е приказна за момчето Леемет, жител на една естонска шума во времето на средновековна Европа, кој има за задача да ги зачува древните традиции на прагот на модерното време.