600,00 ден

Српски документи за историјата на Охридско-струшкиот регион (1890-1940) II од Павле Митрески и Димитар Смилески

Станува збор за книга што содржи транскрибирани и преведени архивски материјали, главно писма од и до српските управители на Охридско-струшкиот регион во периодот од 1890 до 1940 година

На залиха

Сподели

Станува збор за книга што содржи транскрибирани и преведени архивски материјали, главно писма од и до српските управители на Охридско-струшкиот регион во периодот од 1890 до 1940 година, кога Македонија била под управа на Кралството Србија. Материјалите содржат исклучително сериозни теми како (цитираме): “Подобро е во едно село да нема училиште, отколку да има училиште и учител кој ќе ги учи децата дека се Македонци”, но и комични преписки како писмото до министерот за просвета во кое пратеникот на министерот ги одбива осудите на јавноста дека со професорот Бодулиќ се капеле голи во Охридското Езеро.

Questions and Answers

You are not logged in