200,00 ден

Однадвор и однатре

Автор: Никола Бувје
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Поеза
Број на страни: 123
Година на издавање: 2020
Превод: Ирена Ѓуреска и Рина Јанкуловска

На залиха

Сподели

Никола Бувје (1929-1998), патописец. Го пропатува Ориентот, Цејлон, Балканскиот Полуостров, Јапонија, а потоа Ирска, и ни остави дузина книги. Како книжевен номад, Бувје спозна „мигови на неподносливи празнини“.

Однадвор и однатре е единствена збирка поезија од Никола Бувје, објавена за првпат во 1982 година, шест години пред неговото заминување од овој свет. Поезијата е, поточно кажано, прашање на повлекување и на запирање…

Емануел РЕМБЕР

Questions and Answers

You are not logged in