250,00 ден

Овци од гипс

Автор: Јурица Павичиќ
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 262
Година на издавање: 2019
Превод: Дејан Василевски

На залиха

,
Сподели

Сплит, 1992 година.

Една ноќ, група војници решаваат да го одмаздат загинатиот командир и подметнуваат експлозив под куќата на српскиот месар. Сопственикот на куќа загинува, но тука е и непосакуваниот сведок: неговата ќерка.

Крешо е воен ветеран кој од војната се враќа без нога, горчлив и разочаран. Гаљер е искусен новинар од црна хроника, а жена му се бори со дијагностицираниот рак. Матиќ е успешен лекар со политички амбиции. Лидија, истражувачка новинарка со верба дека весниците можат да ги подобруваат работите. Судбината на овие луѓе се испреплетува со судбината на девојчето скриено во една гаража, девојчето кое чека некој да ја ослободи или да ја убие

Questions and Answers

You are not logged in