300,00 ден

Михаил Булгаков – Белата гарда

елата гарда е роман за снежниот Киев зафатен од домашната војна. Тоа е роман за машкото пријателство и братската љубов; исто така за радоста, еуфорична и погубна, што им се случува на младите луѓе во предвечерието на битката, додека никој сѐ уште не загинал и никој не се свил во клопче за време на преслушувањето. Најпосле, романот е ода во чест на Градот – градот на кој авторот му изразува толкава чест што неговиот назив ниту еднаш не го споменува во своето дело.

Белата гарда е делото сокриено некаде по патот на светската литература на кое наидуваат новите поколенија читатели восхитени од Мајсторот и Маргарита. А, сепак, Белата гарда е голем роман – најтипичен за Булгаков, а сигурно највкоренет во неговиот живот. Мајсторот и Маргарита е роман создаден од неговата визија, верата и стравот: Белата гарда е исткаен целосно од неговите спомени.

,
Сподели

Автор: Михаил Булгаков
Издавачка куќа: Бегемот
Број на страни: 372
Година на издавање: 2016

Questions and Answers

You are not logged in