390,00 ден

Малку

Автор: Хакан Ѓундај
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 306
Година на издавање: 2013
Превод: Асуде Кочан

На залиха

,
Сподели

„Малку“ е приказна за две 11-годишни момче и девојче со исто име, Дерда, чија судбина на крајот ќе ги спои, и покрај турбулентните животни приказни низ кои ќе поминат. По нивната прва, случајна средба на гробиштата, каде Дерда е присилена да прави нешто што не и се допаѓа,а Дерда наивно и приоѓа за да и ги измие рацете, нивните животни судбини се упатуваат во сосема различни насоки, при што онаа на девојчето Дерда од неа ќе направи препознатлива ориентална икона во перверзен контекст, а онаа на момчето од него ќе создаде убиец во име на идеалите на сите обесправени во овој бескомпромисен свет. Без влакна на јазикот, авторот Хакан Ѓундај раскажува провокативна приказна за насилството од А до Ш, за суровоста на животот, за интензитетот на љубовта, сето тоа низ сериозен јазик, кој на главните ликови на крајот им дозволува да ги скршат ѕидовите околу нив и конечно да се пронајдат себеси во Другиот.

Questions and Answers

You are not logged in