590,00 ден

Календарот на Маите

Автор: Зоран Фериќ
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 610
Година на издавање: 2016
Превод: Катица Гароска Ацевска

На залиха

,
Сподели

Календарот на Маите е роман за љубовта, но и за староста, за минливоста на времето. За насловот, авторот бил инспириран од романот „Под вулканот“ од англискиот автор Малколм Лаури, кој зборува за елиптичноста и релативноста на времето и во него впишаните животни судбини. Календарот е симбол на двојственостa што времето во својата минливост, во своето течение и во новото започнување, секогаш ја подразбира. Во верзијата на Фериќ тоа е приказна која жанровски покрива разнолико подрачје, тоа е семејна сага, љубовен, еротски, општествен роман, роман за убавината и за ужасот, за сѐ она што на овој или оној начин го дефинира животот на човекот. Или да се „заузди“ смртта, што е еден од лајтмотивите на Фериќ.

Questions and Answers

You are not logged in