350,00 ден

Деликатност

Автор: Давид Фоенкинос
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 193
Година на издавање: 2017
Превод: Катица Гароска Ацевска

На залиха

,
Сподели

Давид Фоенкинос (Париз, 1974) е француски писател, сценарист, режисер, музичар. Студирал литература и музика во Париз. На шеснаесетгодишна возраст бил принуден подолго време да мине во болничка постела. Во тој период почнува со огромен жар да чита литературни дела, да слика и да свири гитара. Фоенкинос се вбројува меѓу најдобрите француски писатели од новата генерација, мајстор за романтични комедии. Неговите дела зрачат со леснотија, едноставност и хумор. Романот Еротскиот потенцијал на мојата сопруга бил многу добро прифатен како од критичарите така и од читателската публика, и за него ја добива наградата „Роже-Нимие“. Следат романите: Кој се сеќава на Давид Фоенкинос, Ленон, Сеќавања, Шарлота, Мистеријата Анри Пик итн. Добитник е на голем број награди. Романите му се преведени на повеќе од четириесет јазици. Романот Деликатност ќе направи пресврт во неговата кариера. Веднаш по излегувањето станува бестселер во Франција и се наоѓа на сите листи за најпрестижните литературни награди во Франција. Добива десет награди и достигнува милионски тираж. Според романот е снимен истоимен филм со Одри Тату и Франсоа Дамиен во насловните улоги.

Questions and Answers

You are not logged in