200,00 ден

Голтка восхит од солзите на вечноста

Автор: Александар Русјаков
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Поеза
Број на страни: 204
Година на издавање: 2016

На залиха

Сподели

„Можеби некој во поезијата на Русјаков ќе препознае далечен одек од она што некогаш се нарекуваше „граѓанска“ или „ангажирана поезија“. Сеедно. Но, таа не го содржи во себе нивниот идеолошки идеализам, витализам и поента или децидна порака за хуманизам и етика. Таа, според нас, е најблиска до битничката позеија, која повеќе децении беше хит на Западот, а и денес не пресушила. Битничката поезија значеше бунт против истрошената и брутална капиталистичка цивилизација, која за најголема вредност го прогласи капиталот, а за најголема филозофија, филозофијата на материјалниот профит”.

Ефтим Клетников

Questions and Answers

You are not logged in