370,00 ден

Викенд

Автор: Бернхард Шлинк
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 205
Година на издавање: 2010
Превод: Ксенија Чочкова

На залиха

,
Сподели

Бернхард Шлинк во својот роман “Викенд” не навраќа на една епоха и на животот на една генерација, која некогаш ЈА симпатизирала вооружената ослободителна борба на земјите од таканаречениот трет свет. Во фокусот стои фигура, која по многу детали потсетува на терористот на РАФ, Кристиан Клар.

Но во романот на Шлинк не се работи за тероризам. Ослободениот затвореник, кој треба да го води разговорот за време на викендот е отсутен во мислите. Зборува, воопшто кога има било што да каже, како пред дваесет и пет години. Револуционерниот патос е се уште присутен, иако здрвен и зараснат. Сепак Јерг има важна функција. Неговото присуство ги присилува другите повторно да се конфронтираат со своите животни лаги.

Questions and Answers

You are not logged in