ЖОЛТАТА КУЌА од Вилијам Вол

број на страни: 10

Формално авантуристички, политички ангажирани, историски и културолошки будни и слободоумни, песните на Вилијам Вол зборуваат за поетот за кого можноста поезијата, како еден вид одговор на збиднувањата и опишување на светот, е возбудливо жива и подготвена за акција.

Производот во моментов не е на залиха и е недостапен.

Недостапно
Сподели

„Песните во ’Жолтата куќа‘ се за читање и за препрочитување. Кога ќе завршите со читањето, останувате под силни импресии. Песните се трогателни, но никогаш не се само сентиментални; понекогаш се лирски, но не се егоцентрични. Емотивниот опсег се совпаѓа со умешноста на изразот. Имаме среќа што Вол олку добро пишува поезија. Ако Вол го мисли она што го вели во претпоследната песна од збирката, ’Бродот на Тезеј‘: „во секоја нова фраза / се пресоздавам“, тогаш има уште многу на што треба да се надеваме во иднина.“
д-р Дејвид Томс

„Формално авантуристички, политички ангажирани, историски и културолошки будни и слободоумни, песните на Вилијам Вол зборуваат за поетот за кого можноста поезијата, како еден вид одговор на збиднувањата и опишување на светот, е возбудливо жива и подготвена за акција.“
д-р Филип Колман

број на страни

Questions and Answers

You are not logged in

Може да ти се допаѓа…