270,00 ден

Ѓаволовиот речник

Автор: Емброуз Бирс
Издавачка куќа: Темплум
Едиција: Магма
Година на издавање: 2021

На залиха

Сподели

Ѓаволовиот речник е буквар на црниот хумор! Денес книгата може да се чита како постмодернистички текст. Аргументите се: » преобликувањето на неуметничката литерарна форма и нејзиното подигнување на уметничко ниво; » пародијата на тоа преобликување; » мешањето на книжевните родови; » користењето псевдо цитати од книжевни и научни дела; » алузии на постоечки книжевни дела и нивно пародично парафразирање… Сите овие елементи овозможуваат текстот да се чита како вистинска литература.

Ембоуз Бирс беше еден од најраскошните мизантропи, модерен крал на циниците!

Questions and Answers

You are not logged in