530,00 ден

Тешко ќе најдеш добар човек

Автор: Фланери О’ Конор
Издавачка куќа: Темплум
Едиција: Магма
Година на издавање: 2021

На залиха

Сподели

„Тешко ќе најдеш добар човек“ е збирка на раскази од американската писателка Фланери О’Конор, а воедно е и прво дело од писателката кое е преведено на македонски јазик.

„Секоја реченица кај О’Конор е експлозивна и повеќезначна. Нејзиниот јазик живописно го отсликува говорот на американскиот Југ – оттаму и предизвиците при преводот. Тоа е така бидејќи и покрај тоа што нејзините приказни се универзални, нивниот идиом е локален, типичен за Југот на Америка – и токму тоа им ја дава нивната богата неповторлива обоеност“, вели за книгата преведувачката Румена Бужаровска.

Questions and Answers

You are not logged in