420,00 ден

Талкачи

Автор: Олга Токарчук
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 397
Година на издавање: 2013
Превод: Лидија Танушевска

На залиха

,
Сподели

Романот „Талкачи” на Олга Токарчук е метафора за современиот човек, кој е во постојано движење. Романот претставува патување низ просторот, континентите и вековите, мешавина од судбини на различни луѓе, информации за необични феномени и научни предавања, кои читателот ги конзумира како во воз чии патници постојано се менуваат и раскажуваат различни приказни. Целта на патникот е да се откачи од реалноста, која е хаотична, сурова и гнила, додека современиот човек е талкачот кој го преуредува светот. Ова е личната визија на Олга Токарчук за светот, чиј напредок го уништува духовното, а го овековечува материјалното. „Талкачи“ е добитник на полската награда „Нике” за 2008 г.

Questions and Answers

You are not logged in