350,00 ден

(Со)шиени раскази

Автор: Оливера Ќорвезироска
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 173
Година на издавање: 2017

На залиха

,
Сподели

„И во ‘(Со)шиени раскази’, како и во сите претходни дела на Оливера Ќорвезироска, се чувствува посебниот однос што таа го има кон/со јазикот. При гласното исчитување на расказите од циклусите „Оверлок“ и „Цик-цак бод“, читателите ќе забележат дека, дали заради начинот на кој се врзани еден со друг, или заради целата приказна што ја носат, или и заради едното и другото, зборовите имаат едно специфично синестезичко својство. Тие понекогаш блеснуваат со светлоста на пастелните тонови, понекогаш се матни, густо нанесени бои, другпат се драматично јарки, а секогаш како со игла го допираат срцето. И секогаш се борат за смислата на постоењето, а против бесмислата и недоразбирањето.“ Гоце Смилевски

Questions and Answers

You are not logged in