300,00 ден

ПОНЕДЕЛНИК ИЛИ ВТОРНИК од Вирџинија Вулф

Вирџинија Вулф, еден од најистакнатите критичари и најоригиналните автори на дваесеттиот век, пред објавувањето на оваа збирка раскази во 1921 г. зад себе веќе има два романа. Меѓутоа, токму преку овие нејзини први раскази се здобива со углед на писател со најжива имагинација и најистенчен стил во тоа време.

На залиха

,
Сподели

Вирџинија Вулф, еден од најистакнатите критичари и најоригиналните автори на дваесеттиот век, пред објавувањето на оваа збирка раскази во 1921 г. зад себе веќе има два романа. Меѓутоа, токму преку овие нејзини први раскази се здобива со углед на писател со најжива имагинација и најистенчен стил во тоа време. Под влијание на Џојс, на Пруст, теориите на Вилијам Џејмс, на Бергсон и на Фројд, настојува да напише нова белетристика што го нагласува постојаниот тек на свеста, минувањето на времето и како низа последователни мигови и како подолг тек на години и векови, и суштествената неможност да се дефинираат ликовите.
Читателите можат да ги откријат овие, како и другите, карактеристики на нејзиниот влијателен стил во осумте раскази од оваа збирка, а меѓу нив е поместен и еден прекрасен, феминистички ироничен приказ на машкиот интелект во расказот „Друштво“, како и чудесниот опис на природата во „Кралските ботанички градини“. Другите раскази во збирката се: „Ненапишан роман“, „Гудачки квартет“, „Куќа со духови“, „Сино и зелено“, „Дамката на ѕидот“, како и насловниот расказ.
Во последно време стилот на Вулф, нејзиниот феминизам и моралниот сензибилитет, ѝ носат сѐ побројна читателска публика. Оваа импозантна збирка на таа публика ѝ нуди не само непроценливо уживање во расказите, туку и одличен вовед во обемниот опус на Вулф.

Questions and Answers

You are not logged in