250,00 ден

Облици на моќ во современата книжевност

Автор: Калина Малеска
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Есеи
Број на страни: 235
Година на издавање: 2020

На залиха

,
Сподели

Наведените книжевни мислители сметаат дека литературата има своја структура независна од општествено-политичката реалност, дека читањето поезија или приватните меѓучовечки односи не се израз на политички став. Зошто ваквите гледишта се толку влијателни и широко распространети? Причината, барем делумно, се должи на тенденцијата за идеализирање на литературата; на неиздржаниот став дека може да постојат трајни вредности што не зависат ниту од времето во кое авторот творел ниту од местото каде што живеел; на стравот дека ако се признае дека книжевноста зависи од општествените околности, тогаш треба да се прифати дека не важат таканаречените „објективни“ критериуми за процена на едно дело книжевно.

Questions and Answers

You are not logged in