250,00 ден

Зигмунт Бауман – Странци пред нашата врата

Бауман е еден од најзначајните социолози и филозофи на дваесеттиот и дваесет и првиот век. Автор на голем број дела, дел од кои се објавени од Слово на македонски јазик. Во книгата Странци пред нашата врата станува збор за проблемите поврзани со феноменот на бегалтвото од насилство и војни, проблеми со кои сите ние се соочуваме секојдневно. Се разбира, книгава го третира тој проблем на аналитичко, спциолошко и антрополошко ниво. Проблемот на бегалството е фенеомен со кој човекот се соочува од најраните периоди. За луѓето зад затворените врати, бегалците, како и овие денес од Блискиот Исток или Авганизтан, се секогаш странци, странци кои генерираат страв и неудобност, покрај другото затоа што се непознати, затоа што се туѓинци. Денес ние сме соочени со екстремни форми на бегалство, кога тв и другите медиуми се полни со тнр. „мигранска криза“ која ја покрива Европа. Дебатата открива дека огромен број луѓе, евтропско население, е опфатено од страв, од зло, како што се вели, кое му се заканува на комотниот и мирен живот.  Бауман ги анализира корените, причините и последиците од оваа „морална паника“. Тој покажува како политичарите го употребуваат стравот од доаѓањето на туѓинците, како тој страв се шири до големи размери, поврзан со оние кои најмногу изгубиле, бедните и напуштените.

,
Сподели

Автор: Зигмунт Бауман
Издавачка куќа: Слово
Број на страни: 150

Questions and Answers

You are not logged in