740,00 ден

Зенобиа

Автор: Ларс Хорнеман, Мортен Дур
Издавачка куќа: Темплум
Едиција: Лифт
Година на издавање: 2021

На залиха

Сподели

Овој трогателен Дански графички роман го насочува нашето внимание кон илјадниците луѓе што секоја година исчезнуваат или умират во миграции, особено несреќите на море. Милиони Сиријци избегале од своите земји од почетокот на војната.

Во оваа книга е приказната за Амина. По исчезнувањето на нејзините родители, таа тргнува на патување. Претрупаното бротче во кое патува се превртува и Амина паѓа во морето. Паѓајќи таа размислува за игрите што ги играла со мајка си. Мисли и на Зенобиа, Сириската кралица од далечното минато, воинка со инспиративна сила.

На читателите им е оставено многу простор за размилсување околу тегобните настани опишани во книгава. Текстот е многу редок; страниците без зборови и големите панели ја потенцираат широкоста на морето и патувањето. Ова е моќна, живо илустрирана книга и е корисна како почетна точка за дискусија на Сириската бегалска криза помеѓу возрасните и децата.

Во 2017 „Зенобиа“ ги освои трите најважни дански награди за детска книжевност и илустрација: наградата PINGPRIS, наградата CLAUS DELEURAN и наградата за илустрација за деца и млади на данското Министерство за култура.

Questions and Answers

You are not logged in