600,00 ден

ЉУБЕНА

Автор: Тони Морисон
Издавачка куќа: Полица
Број на страни: 322
Година на издавање: 2022
Оригинален наслов: Beloved

На залиха

Сподели

Загледан непоколебливо во бездната на ропството, овој фасцинантен роман ја претвора историјата во приказна што истовремено е и моќна и интимна. Сета е родена како робинка и успеала да побегне во Охајо, каде што поранешните робови можеле слободно да живеат. Но
и осумнаесет години подоцна таа сè уште не е слободна. Во себе носи многу спомени
од Свит Хоум, убавата фарма на која ѝ се случиле толку многу грозни работи.
Нејзиниот нов дом е прогонуван од духот на нејзиното бебе, кое починало безимено
и на чиј надгробен споменик е врежан само еден збор: Љубена.

Questions and Answers

You are not logged in