200,00 ден

Средни години

Автор: Алеш Мустар
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Поеза
Број на страни: 91
Година на издавање: 2019
Превод: Лидија Димковска

На залиха

Сподели

Алеш Мустар со пораките и уметничката вредност на својата оригинална автопоетика, со оваа збирка претставува неповторлив глас во словенечката поезија.

Жири за наградата „Вероника“

Поетскиот глас е разбирлив, непосреден и емотивно обележан, а уште една одлика на авторот е високата мера (само)иронија, црн хумор, па и цинизам од една, како и остра општествена критичност од друга страна.

Кристина Слуга, „Букла“

На „Средните години“ на Алеш Мустар нема што да им се забележи. Кон тоа најмногу придонесуваат комуникативната дикција, неприсилената поетска градба и крајно луцидната иронија на неговата поезија.

Мартина Потиск, „Содобност“

Questions and Answers

You are not logged in