530,00 ден

Десетте најдобри раскази на светот

Автор:
Издавачка куќа: Темплум
Едиција: Магма
Година на издавање: 2021

На залиха

Сподели

Идејата е едноставна: десет писател(к)и го избираат својот омилен расказ. Нивните десет избрани раскази ја формираат книгава: „Десетте најдобри раскази на светот“.

Од изборот на десетте писател(к)и во значајна мера зависи дали барем малку ќе успееме да го покриеме тоа непрегледно поле кое опфаќа векови исполнети со стотици писател(к)и, илјадници раскази и многу различни јазици.

И самите избирачи овде имаа исклучително тешка задача; според кои критериуми да издвојат само еден единствен расказ.

Акинари Уеда → Лилјана Дирјан
Николај Гогољ →Иван Шопов
Џек Лондон → Калина Малеска
Џејмс Џојс → Димитрие Дурацовски
Рјуносуке Акутагава → Владимир Мартиновски
Марина Цветаева → Лидија Димковска
Хорхе Луис Борхес → Никола Гелевски
Фланери О’ Конор → Румена Бужаровска
Петре М. Андреевски → Оливера Ќорвезироска
Лусија Берлин → Магдалена Хорват

Questions and Answers

You are not logged in