370,00 ден

Бетонската градина

Автор: Ијан Мекјуан
Издавачка куќа: Темплум
Едиција: Магма
Година на издавање: 2021

На залиха

Сподели

Во средиштето на романот се наоѓаат четирите деца чие родители умираат (таткото добива срцев удар додека ја цементира градината, а мајката умира неколку месеци подоцна); децата решаваат да ја закопаат својата мајка во подрумот и да го скријат тоа од надворешниот свет за да не бидат згрижени во социјална институција. Главната динамика на приказната ја носи односот меѓу Џек и неговата сестра Џули, релација набиена со исклучителна сексуална тензија.

Ијан Мекјуан е современ британски писател, автор на повеќе од 10 романи, 2 збирки раскази, неколку филмски сценарија, книги за деца и либрета. Роден е на 21 јуни 1948 година во Алдершот, Англија. Студира на Универзитетот во Сасекс, каде што дипломира англиска книжевност во 1970 година. Магистрира на Универзитетот Источна Англија.

Questions and Answers

You are not logged in