270,00 ден

Антропологија

Автор: Ден Роудс
Издавачка куќа: Темплум
Едиција: Магма
Година на издавање: 2021

На залиха

Сподели

Првата книга на современиот британски писател, Дан Роудс, е интересен концептуален прозен експеримент. Збирката содржи 101 расказ, секој составен од 101 збор. Формалното правило секој расказ да има 101 збор (ова правило е задржано и во преводот на македонски јазик) на книгата ù обезбедува хомогеност на стилски многу прецизно изведено дело. Лесни за читање, забавни, а сепак обоени со длабока тага заради минливоста на нештата, овие прозни хаикуа со траги-комична иронија и горчлив хумор прикажуваат низа варијатни во кои може да се оствари љубовта. Распонот на формите во кои е прикажана љубовта е многу широк. Сепак, Роудс најчесто се интересира за крајните точки меѓу кои можат да осцилираат емоциите на човекот: параноидни фантазии кои стануваат реалност, мазохистичка вљубеност во другиот, сурова нетрпеливост кон љубовникот, невообичаено голема посветеност која преминува во понижување, претерана наивност и доверба во другиот… Ваквата мрачна визија за меѓусебните односи станува интересна за читање заради способноста на Роудс преку корозивната смисла за хумор да ја релативизира секоја од раскажаните ситуации.

Questions and Answers

You are not logged in