299,00 ден

Читачот

Автор: Бернхард Шлинк
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 180
Година на издавање: 2004
Превод: Ксенија Чочкова

На залиха

,
Сподели

„Читачот“ спаѓа во оној тип комплексни романи кои отвораат толку прозорци колку што читателот може да поднесе свеж воздух. Психолошки во длабока, филозофски во генерална и незаборавен во буквална смисла, „Читачот” е роман кој не се предвидува, не се претпоставува, ниту пак, се прераскажува, роман кој со секоја наредна страница одново и одново ја редефинира наративната маршрута. Тргнувајќи од самиот наслов, ова е роман во кој во ниту еден читачки/читателски миг не се знае кон каде ќе тргне, а камоли каде (и како) ќе заврши „читањето”, дури и во жанровска смисла… Одлична лекција за книжевните вообразеници, скептици и неверници кои сметаат дека книжевното писмо не може да изненади. Оливера Ќорвезироска

Questions and Answers

You are not logged in