250,00 ден

Чејка и Чајка

Автор: Вера Чејковска
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 205
Година на издавање: 2015

На залиха

,
Сподели

„А, јас?! Досега мислев дека ‘птицата Јас’ е црвеношијка, која често прелетува низ моите песни, осамена или во јато! Ама, ете, тоа ти била птицата калуѓерка! Со перца-антени на главата! Да прима сигнали од небото! Или, пак, поинаку, со перца-дршки на главата, за кои небото ја држи во секој момент, иако ѝ дозволува да лета како што сака!.. ‘Чејка’ сум ако слетам во Македонија или во Чешка!.. Ако, пак, слетам во Полска, Украина или Белорусија, пивкам под друго име – ‘чајка’! “

Questions and Answers

You are not logged in