600,00 ден

УЛИС

Автор: Џејмс Џојс
Издавачка куќа: Полица
Оригинален наслов: Ulysses

На залиха

,
Сподели

Контроверзен, скандалозен, интертекстуален, на моменти и нечитлив, но секако духовит и забавен, Улис е несомнено ремек-дело на модернизмот од XX век. Патувањето почнува и трае еден ден – 16 јуни 1904 година (датум на кој Џојс ја запознава својата сопруга Нора Барнакл) – во животот на тројца Даблинци: продавачот на огласи, Леополд Блум, поетот Стивен Дедалус и Моли Блум, сопругата на Леополд. Нивните патешествија, мисли и средби ја создаваат основата на наративното дејство: славење на сето човечко искуство преку животите на одредени поединци кои се нашле на одредено место во одредено време.

Questions and Answers

You are not logged in