330,00 ден

Сто дена

Автор: Лукас Берфус
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 207
Година на издавање: 2010
Превод: Ива Фиданчева

На залиха

,
Сподели

Дејството на романот се случува во Руанда во 1994 година, во период на граѓанска војна во која е извршен масакр над половина милион луѓе. Главникот лик е Швајцарец кој оди во Руанда во политичка мисија и одеднаш се наоѓа во срцето на војната. Поминувајќи низ низа возбудливи и шокантни епизоди, главниот лик полека ја исцртува големата и сложена слика на Лукас Берфус за природата на насилството и за бесмисленото страдање. Ова е исклучително моќен и трогателен роман кој ги прикажува поразителните последици на современата Западна политика и се осврнува на човечките трагедии кои остануваат речиси потполно незабележани во бесчувствителниот и безмилосен свет во кој живееме. Заради храбрите теми и заради својот иновативен уметнички стил, „Сто дена“ беше во најтесната конкуренција за повеќе еминентни германски книжевни награди.

Questions and Answers

You are not logged in