370,00 ден

Смоква

Автор: Горан Војновиќ
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 370
Година на издавање: 2020
Превод: Давор Стојановски

На залиха

,
Сподели

„Смоква“ е досега најкомплексниот и најзрел роман на Војновиќ, значително поинтимен, фокусиран на судбината на три генерации од едно семејство, битно обележан со некогашната заедничка држава и со нејзиниот распад. Како и сите претходни романи, така и овој ги надминува границите на матичната словенечка книжевност, првенствено поради темите со кои се занимава, поради јазикот со кој се служи и поради сместеноста на фабулата, но и поради преокупацијата со прашањето на идентитетот и на неговото создавање. „Смоква“ врие од силни, но прикриени емоции, а од сочниот и презреан медитерански плод, кој пука по шевовите, капе семејната сага во која се преплетуваат судбини, љубови, неостварени желби и суровите реалности од нашите животи. За овој роман авторот по трет пат ја доби наградата „Кресник“ во Словенија.

Questions and Answers

You are not logged in