550,00 ден

Свеста на Ѕено

Автор: Итало Звево
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 472
Година на издавање: 2010
Превод: Катерина Миленова и Ирина Талевска

На залиха

,
Сподели

Преку овој неверојатен роман стануваме сведоци како еден (не)успешен обид да се откажете од пушењето може да се претвори во едно од најмаркантните дела на светската литература. Сè започнува кога порочниот, опсесивен и невротичен Ѕено, по препорака на својот психијатар, почнува да ги пишува своите мемоари како еден вид психотерапија што треба да му го „олесни“ откажувањето од цигарите. Во низа елиптничи епизоди, исполнети со многу хумор, шокови и заблуди, пред очите на читателот пополека се создава ѓаволски смешен портрет на човекот кој се обидува да внесе малку нормалност и смисла во својот живот, сè до последната цигара…

Questions and Answers

You are not logged in