250,00 ден

Пливање спротиводно

Автор: Ненад Јолдески
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 105
Година на издавање: 2018

На залиха

,
Сподели

„Ненад Јолдески ги покажува своите вештини на опишување на урбаните и природните амбиенти и пејзажи, особено оние кои го сигнализираат нескриено присуството на Струга и струшкото крајбрежје. Тој ни нуди едноставна, но современа нарација која е интимно поврзана со неговото струшко-македонско ментално битие од каде што тој поаѓа во освојување на книжевниот свет и каде што се враќа за да му даде смисла на тој свој свет. Се враќа постојано назад, а всушност продолжува напред, преосмислувајќи ги парадигмите на враќањето врз параболата на јагулите. Раскажувајќи ја македонската сага врз предлошката на јагулите, на Охридското Езеро на Дрим. Река која не исчезнува“.

Катица Ќулавкова

Questions and Answers

You are not logged in