150,00 ден

Мод и Од

Автор: Гунстеин Баке
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 180
Година на издавање: 2014
Превод: Искра И. Бадева

На залиха

,
Сподели

“Мод и Од. Роман за сообраќајот е оригинален и необичен роман за влијанието на автомобилскиот сообраќај врз нашите животи. Романот содржи прецизни есеистички делови во врска со нафтата, донацијата на органи, сообраќајното надгледување, малите движења кои се дел од поголемите. Инженерите конструираат пат, лекарите конструираат тело, ова се последиците на автомобилскиот сообраќај. Големиот број теми го предизвикуваат читателот да мисли”. Од номинацијата за наградата Браге за 2011 година

“Еден од најчудните норвешки романи оваа година. Но исто така и еден од апсолутно најдобрите… неговото ниво на амбиција и зашеметувачка проза скоро да ја засрамува останатата норвешка фикција. Номинацијата за наградата Браге е победа на самата награда”. Dagbladet

“Мод и Од би требало да биде задолжително четиво за секого кој планира да седне зад управувачот… Баке пишува неверојатно убаво за болното и гротескното”. Dagsavisen

Questions and Answers

You are not logged in