299,00 ден

Малите прсти

Автор: Филип Флоријан
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 205
Година на издавање: 2017
Превод: Ермис Лафазановски

На залиха

,
Сподели

Дејствието на романот „Малите прсти“ на Филип Флоријан, окарактеризирана како дело со оригинален нов јазик, се случува во еден малечок град во Романија, во кој е откриена масовна гробница покрај една римска тврдина. Прашањето кое сите си го поставуваат е дали се работи за жртви на средновековието или за безимени мртви од времето на комунизмот? Младиот археолог Петруш решава да ги преземе работите во свои раце и да ја расветли мистеријата која сите ги измачува. Во кратки црти, во овој возбудлив роман од двесте страници авторот успеал на едно место да ги спакува вистинската историја, верскиот аџилак, водењето на кривична постапка, рецептот за печење на гулаби, и секако, љубовната приказна. Антологиски!

Questions and Answers

You are not logged in