270,00 ден

Крајот на еден семеен роман

Автор: Петер Надаш
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 164
Година на издавање: 2012
Превод: Златко Панзов

На залиха

,
Сподели

Роман кој се развива во концентрички кругови, ги истражува длабочините на еврејското минато, со цел да направи една синтеза од митолошката, историската и политичката стварност. Призмата е на едно дете, Петер Шимон, кое раскажува за врската со деда си и за нивниот живот во времето на комунизмот. Романот завршува со еден збор: „Не.“ New York Times

Речиси ништо во романот не е така како што изгледа, а читателот честопати се фаќа како се навраќа назад за да провери дали некоја назнака има врска со нешто што претходно се случило. Надаш бара да се внимава на историскиот контекст, но како да сака да вознемири, да му ги пренесе на читателот емоционалната напнатост и несигурноста на приказната. Vienna Review

Questions and Answers

You are not logged in