450,00 ден

Како да се упокои вампир

Автор: Борислав Пекиќ
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 444
Година на издавање: 2013
Превод: Ацо Пероски

На залиха

,
Сподели

Романот „Како да се упокои вампир“, базиран на личните искуства на Пекиќ од неговата петгодишна робија, е напишан во 1977 година, а објавен е како победник на анонимен конкурс за најдобро прозно дело. Веднаш по откривањето на идентитетот на авторот, романот е забранет и, иако доживува превод на многу странски јазици, на српски е ре-објавен дури во деведесеттите години на 20 век.

Questions and Answers

You are not logged in