300,00 ден

Избраниот член

Автор: Бернис Рубенс
Издавачка куќа: Полица
Година на издавање: 2019
Оригинален наслов: The Elected Member

На залиха

,
Сподели

„Избраниот член“ е роман за едно нефункционално еврејско семејство, но и покрај трагичните елементи во оваа приказна, сепак комичното го прави овој роман вистинско читачко уживање. Норман е најпаметниот во едно тесно поврзано еврејско семејство од источниот дел на Лондон. Чудо од дете; брилијантен адвокат; зеница во очите на неговите родители… сè до неговата четириесетта година кога станува зависник од дрога, затворен во својата спална соба, на милост и немилост на неговите халуцинации и параноја. За Норман, одењето во ментална болница претставува врвен чин на предавство. За рабинот Звек, таткото на Норман, влошената состојба на синот е горчлив потсетник за неговата вина и неуспех. Само Бела, немажената инфантилна сестра со бели чорапчиња до глуждови, може да премине преку бездната на болка за да го овозможи неостварливиот мир меѓу таткото и синот, мирот по кој и двајцата толку очајно копнеат.

Questions and Answers

You are not logged in