150,00 ден

Едноминутни новели

Автор: Иштван Еркењ
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 150
Година на издавање: 2014
Превод: Анамарија Цинеге Панзова и Златко Панзов

На залиха

,
Сподели

Едноминутните новели во Унгарија се слават како литературна сензација, како нов вид кратка прозна форма. Новелите се толку типично еркењски што никој не се осмелува да ги пишува, од почит кон нивниот татко. Еркењ со децении го оформувал овој жанр со цел да го приспособи кон својата духовитост. Едноминутната новела настанува со исфрлање на сè што е неопходно за текстот, а функционира преку формулата „минимум исказ од страна на писателот и максимум имагинација на читателот.“ Во овие куси раскази обединети се елементи на анегдота, виц, бајка, легенда, мит, градски фолклор, новинарски жанрови. Авторот успева да создаде атмосфера во која се мешаат црниот хумор, апсурдот, параболата, политичката сатира.

Questions and Answers

You are not logged in