199,00 ден

Дневник

Автор: Геза Чат
Издавачка куќа: ИЛИ-ИЛИ
Едиција: Проаза
Број на страни: 133
Година на издавање: 2007
Превод: Анамарија Цинеге Панзова

На залиха

,
Сподели

Во овој необичен дневник самиот Чат се открива себеси таков каков што беше, не баш совршен, со сите свои мани, себичен и дарежлив, со многу тегоби, понекогаш силен, понекогаш слаб, но секогаш човечен, со ненаситен и самодеструктивен копнеж по совршенството и исполнетоста; лик од крв и месо, со душа и тело, во кој сите ние можеме да се препознаеме. Неговата личност како голем, надежен талент остана во унгарската книжевна свест, додавајќи дека неговото книжевно дело реално не можеше да се развие во една изедначена и завршена целина. Сепак, неколку негови новели го сместуваат на врвот на унгарската, па дури и на светската проза (Мајкоубиство, Малечката Ема итн.), влиаејќи врз современите писатели како Хајноци, Естерхази, Месељ, и споредувајќи ја неговата виртуозност со По, Бирс, па дури и со Чехов.

Questions and Answers

You are not logged in