Вашата дневна агенда
Како огласувачите ќе реагираат на Коронавирус кризата и кои канали се најпогодени (две истражувања)
Светската економска криза од пред десетина години и ефектите после неа се сеуште свежи и за адвертајзинг индустријата, но тековната Коронавирус криза се чини дека ќе предизвика ист, ако не и поголем импакт во огласувањето ако се верува на истражувањата во САД. ИАБ од САД истражувале на оваа тема... Читај понатаму
„Алкалоид“: На пазарот има производи што претставуваат фалсификати на нашите средства за дезинфекција!
Компанијата „Алкалоид“ АД Скопје информира дека на пазарот се појавија производи што претставуваат фалсификати на средствата за дезинфекција произведени од „Алкалоид“ – Ecosal® и Dezintal®, кои се воедно и заштитени трговски марки на „Алкалоид“ АД Скопје. – Aпелираме до купувачите да внимаваат при купувањето бидејќи фалсификуваните производи не ги... Читај понатаму
 Неколку совети како работата од дома да биде продуктивна, ефикасна и релаксирачка
Веќе станува нормална пракса многу македонски компании од практичен аспект да се одлучуваат за полиберални правила за начинот на работата и даваат поголема слобода за изборот на локацијата на своите вработени за извршување на обврските. Сепак најважната  цел за секоја компанија е работата да биде завршена. Како што нашата... Читај понатаму
Ладна со кампања кон најмладите: Оставете ги телефоните и ајде да цртаме!
Моќта на детската имагинацијата е неограничена и може да создаде сценарија на кои возрасните не би ни помислиле. Во моментите кога сите се дома и поголемиот дел од луѓето ги држат очите вперени кон телефоните и таблетите, децата треба да бидат поттикнати да креираат, да творат и да ја... Читај понатаму
ХалкБанка покажа како!
Во време кога многу брендови и компании одлучија да ги одложат своите инвестиции во комуникациите и проектите кои креираат подобро општество, ХалкБанка покажа како со паметен пристап и маркетинг стратегија може да се биде исклучително успешен и овој сега “празен” простор да го искористи и да се позиционира како... Читај понатаму
Обединетите нации ги повикуваат креативците да помогнат во борбата против корона вирусот
„Ни треба вашата помош. Вие имате моќ да го промените светот“, се вели во повикот на ООН. Со ширењето на коронавирусите на сите страни на светот, Организацијата на Обединетите нации ги повика креативците ширум светот да им помогнат во спречување на ширењето на коронавирусот. „Ни треба вашата помош. Вие... Читај понатаму
Фејсбук инвестира 100 милиони долари во медиумите
Фејсбук планира да инвестира 100 милиони долари во медиумската индустрија, бидејќи во услови на криза, информациите се поважни од кога било порано. Така, 25 милиони треба да одат кај локалните медиуми кои се веќе дел од проектот „Фејсбук новинарство“, а останатите 75 милиони ќе бидат дистрибуирани до агенциите ширум... Читај понатаму
Apple Music со AI-генерирана плејлиста ќе го подигнува духот на луѓето за време на пандемијата
Apple се обидува на разни начини да го подигнува духот на луѓето за време на пандемијата на корона вирусот. Во Apple Music е воведена нова плејлиста наречена “Get Up!”, генерирана според AI алгоритам. Од компанијата истакнуваат дека плејлистата ќе биде составена од весели песни кои предизвикуваат насмевка и ги... Читај понатаму
Почина Јоханес Невркла дел од “Golden Drum Hall of Fame”
Во неделата на 29-ти март од Коронавирус COVID-19 почина Јоханес Невркла (Johannes Newrkla), еден од најпрепознатливите ликови во адвертајзинг заедницата, член на Холот на славните на Голден Драм. Johannes Newrkla Јоханес беше еден од основачите на  Art Directors Club-от на Европа, раководител и ко-сопственик на Merlicek & Partner и... Читај понатаму
#MKAgencyLife во време на криза: Компаниите кои нема да запрат со маркетинг активности треба да добијат поддршка и субвенции!
Пишува: Ели Пешева, ЊУ МОМЕНТ Ели Пешева Како индустрија која е навикната на несигурност и промени, мора да си признаеме дека овојпат навистина бевме затечени. Секогаш сме биле први на удар на секоја криза. Но сепак со вакво нешто не сме се соочиле. Не можеме да направиме никаква проекција... Читај понатаму