Вашата дневна агенда
#MKAgencyLife во време на криза: Компаниите кои нема да запрат со маркетинг активности треба да добијат поддршка и субвенции!
Пишува: Ели Пешева, ЊУ МОМЕНТ Ели Пешева Како индустрија која е навикната на несигурност и промени, мора да си признаеме дека овојпат навистина бевме затечени. Секогаш сме биле први на удар на секоја криза. Но сепак со вакво нешто не сме се соочиле. Не можеме да направиме никаква проекција... Читај понатаму
Маркетинг во време на “Корона“ и како по неа
Автор: Предраг Николовски, раководител на одделот за маркетинг и односи со јавност во компанијата Mи-Да Гранд Моторс Епидемија каква што немало повеќе од 100 години, иако ризикот од пандемија постоеше ретко кој очекуваше дека ќе има толкав удар на секојдневниот живот и економијата. Одеднаш годишните и месечните планови се откажани и... Читај понатаму
Компаниите за организирање и поддршка на настани, ТВ и филмска продукција бараат поддршка од Владата
Неформалното здружение на компании вклучени во секторот за организација и поддршка на настани, ТВ и филмски продукции достави барање до Владата за итна поддршка на нивниот сектор во овие кризни и тешки времиња за нивната дејност. Неформалното Здружение на микро, мали и средни компании кои се директно или индиректно вклучени во... Читај понатаму
5П – Пет Правила на Паметно Пребродување на Пандемијата во комуникациската индустрија
Во моментите кога кризата предизвикана од COVID-19 предизвикува се’ поголемо влијание врз комуникациската индустрија, одговорност на целата професионална заедница е активно и заеднички да се бори за надминување на кризната ситуација. Одговорноста лежи и кај огласувачите и кај агенциите, тие едни без други не можат, а со заедничко делување... Читај понатаму
Македонски Телеком: Да не дозволиме лажните вести да креираат дополнителна паника
Деновиве на социјалните мрежи се споделуваат лажни информации дека Македонски Телеком ја активира тестната 5G мрежа и дека таа има негативно влијание врз здравјето на граѓаните. Без докази и факти  преку споделување лажни вести и стари медиумски написи од 2018 и 2019 година во погрешен контекст, се креира невистинита... Читај понатаму
#МКAgencyLife во време на криза: Државата да излезе со економски мерки за комуникацискиот сектор!
Пишува: Марко Костадиновски, Why Not Communications Марко Костадиновски Се наоѓаме во една непозната ситуација за сите нас, која со себе носи многу нејаснотии и ситуации кои досега не сме ги почуствувале нити пак сме ги предвиделе. Предизвикот со кој се соочуваме е реален, сериозен и страшен. Еден од најлесните... Читај понатаму
Само 8% од потрошувачите сметаат дека компаниите треба да престанат со рекламирање заради појавата на коронавирусот
Огромно мнозинство на потрошувачи сметаат дека компаниите не треба да престанат со рекламирање за време на епидемијата на коронавирус, иако очекуваат да размислат за испраќање на поинакви пораки и вредности. Според пишувањето на MarketingWeek, истражувањето на агенцијата Кантар на повеќе од 35.000 потрошувачи на глобално ниво открило дека само... Читај понатаму
Golden Drum меѓу топ 7 регионални фестивали на светот
WARC Rankings кој ја слави извонредноста во креативноста оддаде признание на фестивалот Golden Drum како еден од најдобрите креативни фестивали во светот. “WARC со задоволство ги вклучува резултатите за Фестивалот Golden Drum 2019, кој го покрива регионот на Источна Европа, во 2020 WARC Creative 100.” – вели Amy Rodgers,... Читај понатаму
ЕУ ги критикува Фејсбук, Амазон, Алибаба и и-Беј поради злоупотреба на пандемијата за маркетинг цели
Европската Комисија ги критикуваше онлајн платформите Фејсбук, Амазон, Алибаба и И-беј поради наводно користење на „измамнилчки маркетинг техники“, со кои ги злоупотребуваат стравувањата на потрошувачите од корона вирусот за економска корист. Европскиот комесар за правда и заштита на потрошувачите, Дидије Рејндерс, испрати писмо до тие платформи, во кое бара... Читај понатаму
 Фонд за поддршка на македонските онлајн медиуми!
Вонредните мерки во насока на спречување на ширењето на Корона-вирусот и како последница на тоа кризата во целата економска дејност, неминовно донесоа големи проблеми во финансирањето и стабилноста на медиумите, еден од главните чинители во синџирот кој треба да обезбеди превенција и заштита од потенцијалната здравствена катастрофа. Медиумите несомнено... Читај понатаму