Агенда.мк  агреагтор лого
МОН објави концепт за далечинско учење во основните и во средните училишта и бара сугестии
Министерството за образование и наука денеска јавно објави Концепт за развивање систем за образование од далечина во основните и во средните училишта во Македонија.Оттаму бараат сугестии за нацрт-верзијата, а сите заинтересирани можат да дадат придонес кон подготовка на што поквалитетна содржина на овој документ, преку достава на предлози и... Читај понатаму
Секое дете е посебно и го отпакува подарокот што го носи во себе во различно време
Надарено и талентирано дете е поим кој карактеризира дете што покажува можност за изведување извонредно високо ниво на остварување, во споредба со другите дечиња од иста возраст или исто опкружување. Интелектуалната надареност е интелектуална способност значително повисока од просекот. Тоа е карактеристика на особено талентираните деца, што е различно... Читај понатаму
Никола Спировски, олимпиец и првенец на генерација: Сакам да решам проблем на „Милениумската награда“
Влогот на наставниците е многу важен за ученикот да се ангажира околу некој предмет. На пример, биологијата ми ја приближи начинот на работа на предметниот наставник Ѓорѓи Шапрданов, а физиката ми ја приближија класната Цветанка Илиоска и мојата баба, која е професорка по физика, вели олимпиецот во природни науки,... Читај понатаму
7 најважни социјални вештини за децата
Добрите социјални вештини им дозволуваат на децата да уживаат во подобри односи со врсниците. Но, придобивките од силните социјални вештини се повеќе од социјално прифаќање. Децата со подобри социјални вештини имаат непосредни придобивки. На пример, една студија открила дека добрите социјални вештини може да го намалат стресот кај децата... Читај понатаму
Мајка на дете во паркот го истегна моето за коса. Како да постапиме?
Рубриката „Прашај психолог“ овозможува стручна поддршка од психолози и психотерапевти на родителите при справување и решавање одредени актуелни прашања од психолошка природа на нивните деца и е резултат на соработка помеѓу Деца.мк и „Психотерапика“ – здружение за психологија и психотерапија. Прашањата до психолозите и психотерапевтите може да ги испраќате... Читај понатаму
Кој е најголемиот успех во родителството?
Да се разбереме, нема родители што нема да погрешат. Но, голема е разликата кога нешто грешиш бидејќи не знаеш подобро, а еден тон работи ќе ги направиш баш како што треба, па и животот ќе биде малку полесен Најголем успех за нас како родители кога се во прашање децата... Читај понатаму
Се сеќавате на интервјуто на Би-би-си на еден татко што го прекинуваа децата. Погледнете сега што ѝ се случи на една мајка
Ако нешто нè научи работата од дома со децата околу нас, тоа е подлабоко разбирање за таткото чие интервју на Би-би-си беше прекинато кога неговите деца влегоа во собата, за неколку моменти подоцна да влезе мајката како ураган и да ги „собере“. Клипот ќе остане запаметен од интернет-корисниците, но... Читај понатаму
Родители, бидете центар на мирот во животот на детето
„Задачата на родителите е да бидат поопуштени со своето дете. Она што мора да го направите е да бидете центар на мирот во неговиот живот“, објаснува психологот. Кога сме смирени, ќе разговараат со нас ако се под стрес. Ако не сме мирни и секогаш сме во брзање, децата ќе... Читај понатаму
Редовно гушкајте го детето! Многу е важно!
Нема сомнеж дека прегратката прави да се чувствуваме добро, но освен тоа, овој процес носи и други придобивки, особено кога станува збор за развојот на децата. Еве зошто е важно редовно да ги гушкате децата. Прегратките создаваат среќни деца Психолошкото влијание од гушкањето е огромно. Не само што ја... Читај понатаму
По разводот: „Немам свекрва, можеби е себично, но драго ми е поради тоа“
Искуство на мајка, која споделува за односот со поранешната свекрва, за сопствените реакции и однесувања и со неа и со сопругот „Само што ги завршив сите домашни обврски и се погрижив за децата самата. Том работеше, тоа беше неговата задача. Сè друго е моја работа“. „Твојата гаража изгледа многу... Читај понатаму