Агенда.мк  агреагтор лого
Некои деца до 16, некои до 17 часот. До колку смеат да остануваат децата во градинка?
Времето за земање дете од градинка варира од група до група, од градинка до градинка. Едни ги земаат до 15:30, други до 16. Има и такви градинки што ги чуваат до 17 или 18. Родители велат дека вработените сами го одредуваат времето, додека директорите на градинките тврдат дека сите... Читај понатаму
Паничам секојпат кога моите тинејџери излегуваат од дома
Пред неколку дена мојот син работеше до доцна. Секогаш го чекам на каучот додека да си дојде дома, но таа ноќ заспав. Ме разбуди веднаш кога дојде и јас си легнав во мојот кревет. Потоа седев будна до околу 1 часот по полноќ и не можев да се сетам... Читај понатаму
Морална раскрсница: Дали децата треба да им ја „вратат“ грижата и жртвата на родителите кога ќе остарат?
Животот се промени, па и познатите семејни структури се сменија. Затоа во последно време филозофската литература енергично дискутира за ново, многу реално прашање: Дали возрасните треба да ја занемарат својата обврска кон своите родители? Ова прашање се појави затоа што многу луѓе се плашат да им кажат „не“ на... Читај понатаму
Како да се заштите од КОВИД-19 во полн автомобил?
Возењето со едно или две лица во автомобил е една од најризичните работи која може да ја направите кога е во прашање преносот на коронавирусот, бидејќи, иако се чини дека е нешто побебзедна варојанта од јавниот превоз, сепак се работи за ограничен и затворен простор. Дури и ако сите... Читај понатаму
Моето дете ги решава проблемите со тепање, го казнувам, но не помага
Рубриката „Прашај психолог“ овозможува стручна поддршка од психолози и психотерапевти на родителите при справување и решавање одредени актуелни прашања од психолошка природа на нивните деца и е резултат на соработка помеѓу Деца.мк и „Психотерапика“ – здружение за психологија и психотерапија. Прашањата до психолозите и психотерапевтите може да ги испраќате... Читај понатаму
Маѓепсаниот круг на потреби – кога грижата за нас станува грижа за децата
Луѓето во суштина се едноставни суштества. Сè што сакаме е да се чувствуваме добро, да ни биде убаво и да бидеме задоволни. Најкраткиот пат до пријатни чувства е задоволување на нашите потреби: да ни биде топло и да сме добро најадени (физички), да нè почитуваат, уважуваат и сакаат (социјални/емотивни),... Читај понатаму
Колку движење им е потребно на децата во текот на денот?
Откако ќе почнат да одат, децата сакаат да се движат, да играат низ домот, во градинка, во паркот. Но, како што растат, поради училишните обврски, недостиг на самодоверба, бидејќи не се успешни во некој спорт, полека се откажуваат од занимавањето со физичка активност. Како детето да се поттикне да... Читај понатаму
Како презедов контрола над времето поминато пред екран на моите деца?
Порано во стариот свет, понекогаш се прашував дали моите синови (8 и 9) имаат недостиг на слободно време и опуштање поради сите тие активности по училиштето, планови за викенд, роденденски забави и слично. Потоа се појави пандемијата и нивните животи, како и на сите нас, се трансформираа. Одеднаш имаат... Читај понатаму
Бебето многу плаче и постојано бара да цица. Дали тоа се знаци за скок во развојот?
Доенчето во текот на првата година поминува низ големи скокови во развојот. Скоковите во развојот означуваат периоди од детскиот нормален развој во кои доаѓа до промена на ритамот на хранење, на спиењето (почесто будење), промена во детското однесување (детето е понервозно, понемирно, поплачливо) и има поголема потреба за доење.... Читај понатаму
Мајка ги предупредува родителите за оваа играчка откако одвај ѝ ја спасила косата на ќерка си
Од сите случајни инциденти што можат да им се случат на децата, голем дел од родителите ќе се согласат дека најлошите ја вклучуваат косата. Кога нешто ќе се заплетка во косата на детето, неизбежен е хаосот. Ова го открила на најлошиот можен начин Лиса Ширлинг Хоелзл кога открила дека... Читај понатаму