Агенда.мк

контент агрегатор

ИНТЕРВЈУ ВАЛТОН: Mastercard ја одбра Македонија поради иновативниот дух на Владата ИНТЕРВЈУ ВАЛТОН: Mastercard ја одбра Македонија поради иновативниот дух на Владата
Чарлс Валтон, сениор потпретседател за дигитален идентитет во Mastercard Помалку време за документи кои граѓаните ги добиваат од државните институции, брзо потпишување и одобрување... ИНТЕРВЈУ ВАЛТОН: Mastercard ја одбра Македонија поради иновативниот дух на Владата

Чарлс Валтон, сениор потпретседател за дигитален идентитет во Mastercard

Помалку време за документи кои граѓаните ги добиваат од државните институции, брзо потпишување и одобрување на барања во комуникацијата со приватните компании, најмногу банките ќе овозможи проектот за инсталација на современа технологија за  дигитален идентитет. Го спроведува Владата во соработка со Mastercard, а ќе значи одвојување на земјава од повеќето во регионот во однос на дигитализацијата на услугите. Чарлс Валтон, сениор потпретседател за дигитален идентитет во Mastercard во ексклузивно интервју за Фактор вели дека во Владата препознал иновативен дух и не се сомнева дека овој проект ќе донесе многу користи за сите граѓани.

За каков проект, за каква соработка конкретно станува збор?

Проектот е да се овозможи инфраструктура за дигитален идентитет, да се искористат информациите за идентитетот преку мобилниот телефон на корисникот. Навистина е рамка за дигитална интеракција која е сигурна, безбедна и со огромна корист за луѓето.

Што впрочем ќе ѝ донесе на Македонија, од аспект на дигитализација на услугите кои ги нуди јавната администрација?

Она што навистина ќе го донесе е еден дух на иновации, пониски трошоци во комуникацијата со Владата, побрз пристап, полесен пристап. За приватниот сектор, за бизнисите ќе донесе бенефити во комуникацијата со клиентите,

Целиот текст тука!

Faktor

Оваа вест е превземена од ФАКТОР. Повеќе на www.faktor.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *