Агенда.мк  агреагтор лого
Каква технологија стои зад процесот замрзната храна?  Каква технологија стои зад процесот замрзната храна? 
Замрзнувањето на храната е добро воспоставен процес за зачувување што ги обезбедува квалитативните и нутритивните карактеристики на храната на подолг период. Како најстар и... Каква технологија стои зад процесот замрзната храна? 

Замрзнувањето на храната е добро воспоставен процес за зачувување што ги обезбедува квалитативните и нутритивните карактеристики на храната на подолг период. Како најстар и најпознат метод на конзервирање на храната, без употреба на какви било додатоци, замрзнувањето својата примена ја има и денес, дури и во далеку поголем обем и со поголемо значење. Со претворањето на влагата во мраз, се заштитува и конзервира храната и на тој начин се зачувува, посебно месото од моментот на достапноста до нејзината подготовка за јадење.

Наспроти општо прифатената претпоставка дека сѐ што е свежо има поголема хранлива вредност, е заклучокот дека колку е постоена и изложена храната, толку повеќе ги губи нутритивните својства. Затоа, замрзнатата храна може да има поголема хранлива вредност ако е замрзната брзо и ефикасно, бидејќи на тој начин се спречува губењето на хранливите карактеристики.

Во прехранбената стоковна индустрија, сѐ уште постојат два метода кои се применуваат, механичко замрзнување и криогено (или брзо) замрзнување. Кинетиката на замрзнување е важна за да се зачуваат квалитетот и текстурата на храната. Побрзото замрзнување генерира помали кристали од мраз и ја одржува клеточната структура. Криогеното замрзнување е најбрзата достапна технологија на замрзнување заради ултра ниската температура со течен азот дo −196 °C.

Со изложеноста

Целиот текст тука!

Se za hrana

Оваа вест е превземана од Се за храна Повеќе на www.sezahrana.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *