Агенда.мк  агреагтор лого
Што не може да ви каже вашето бебе Што не може да ви каже вашето бебе
Една од најважните лекции на кои ме научи родителството е дека влијанието од тоа како ние, родителите, гледаме на своите деца и бебиња е... Што не може да ви каже вашето бебе

Една од најважните лекции на кои ме научи родителството е дека влијанието од тоа како ние, родителите, гледаме на своите деца и бебиња е неверојатно силно. Ако веруваме дека се беспомошни, дека бараат многу, дека се кенкави – нивното однесување само ќе се зајакне во тоа уверување. Ако, од друга страна, на своите деца гледаме како на способни, интелигентни мали луѓе, подготвени да учествуваат во животот, да иницираат активности, разбираат и возвраќаат на нашите напори да комуницираме со нив, тогаш тие тоа и ќе станат.

Не е идејата на оваа моја приказна да почнете да ги третирате децата како целосно возрасни луѓе. На бебињата им е потребен бебешки живот, а на децата детски. Но, тие заслужуваат исто ниво на почитување како и возрасните. Еве зошто го зборувам тоа и што ме уверило дека бебињата всушност само го рефлектираат нашиот став за нив.

Кажи ми што се случува

Кога, на пример, би доживеала шлог кој би ме направил толку зависна како што е новороденчето, многу би сакала на некој начин да ме предупредат пред да ме кренат, земат, нахранат, облечат, дадат вакцина. Би сакала да знам за сето она што се случува околу мене, особено ако е директно поврзано за моето

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *