Агенда.мк  агреагтор лого
Токсичниот срам може да го уништи вашиот однос со децата – како да го спречите тоа? Токсичниот срам може да го уништи вашиот однос со децата – како да го спречите тоа?
Природното чувство на срам им помага на децата да ги научат правилата за однесување во општеството, но тој ист срам може да прерасне во... Токсичниот срам може да го уништи вашиот однос со децата – како да го спречите тоа?

Природното чувство на срам им помага на децата да ги научат правилата за однесување во општеството, но тој ист срам може да прерасне во таканаречен токсичен срам ако децата се казнети или сме им се развикале. Секое дете понекогаш чувствува или има потреба да се изрази на начин кој нема да биде општествено прифатлив. Но, како да ги водиме децата кон прифатливо однесување така што нивните потреби ќе бидат задоволени, а притоа да не ги казниме и да не ги засрамиме.

Започнете со чувството на благ срам. Кажете „да“ наглас неколку пати. Како се чувствувате? Јас сум среќен, насмеан. А сега кажете „не“ неколку пати наглас. Како се чувствувате? Насмевката исчезнува. Се чувствувам лошо, повлечено, изолирано. Некои луѓе, особено оние што имале строги родители кои ги казнувале, може да чувствуваат и лутина. Тоа е благ срам. Тај е природен начин на кој ги контролираме своите пориви за да бидеме сигурни, да се вклопиме во општеството и да ги оствариме сопствените желби и потреби.

Децата може да бидат засрамени од родителите ако тие ги исмејуваат нивните чувства или постапки

Д-р Ден Сигел, познат психијатар за деца, ова го нарекува емоционална бариера на префронталниот кортекс, делот на мозокот задолжен за когнитивни функции

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *