Агенда.мк  агреагтор лого
Некои деца може да го „надминат“ аутизмот – вели науката Некои деца може да го „надминат“ аутизмот – вели науката
Некои деца го прераснуваат аутизмот, велат истражувачите, но губењето на дијагнозата не значи дека тие деца се ослободени од сите лесни предизвици и проблеми.... Некои деца може да го „надминат“ аутизмот – вели науката

Некои деца го прераснуваат аутизмот, велат истражувачите, но губењето на дијагнозата не значи дека тие деца се ослободени од сите лесни предизвици и проблеми. Иако аутизмот традиционално се смета за доживотна состојба, доказите од последните години укажуваат дека постојат деца што „закрепнуваат“. Нова студија нуди најголем поглед на она што се случува кај децата што повеќе не се во некое од нарушувањата од спектарот аутизам.

Истражувачите погледнале клиничка евиденција на 569 деца на кои им е дијагностициран аутизам помеѓу 2003 и 2013 година, кога децата во просек имале 2,5 години. Четири години подоцна, откриле дека 38 деца веќе не ги исполнуваат дијагностичките критериуми за аутизам. Сепак, сите деца, освен 3 кои веќе не исполнувале критериуми за аутизам, имале и други дијагнози и уште им бил потребен одреден вид терапија и поддршка.

– Секако е охрабрувачко да се потврди дека подгрупа на деца со рана дијагноза за нарушување од спектарот аутизам, придружено со доцнење во развојот, всушност може да закрепнат од нарушувањето и да продолжат со типично социјално и когнитивно функционирање. Овие деца во голема мера и понатаму се борат со секојдневниот живот. Речиси сите сè уште мора да се соочуваат со говорни тешкотии и тешкотии во учењето, како и со

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *