Агенда.мк  агреагтор лого
Се што треба да знаете за колагенот Се што треба да знаете за колагенот
Споделете со пријателите Во последните неколку години многу големо внимание е свртено кон колагенот и неговото влијание врз здравјето и убавиот изглед на кожата,... Се што треба да знаете за колагенот

Споделете со пријателите

Во последните неколку години многу големо внимание е свртено кон колагенот и неговото влијание врз здравјето и убавиот изглед на кожата, но што всушност преставува колаген и зошто е значен за човекот?

Колагенот е најзастапен протеин во човечкото тело.

6% од вкупната телесна тежина отпаѓа на колаген, па така ако имате 60 kg во себе имате околу 3.6 kg колаген.

Во последните неколку години овој протеин доби голема популарност и неговата употреба во додатоци на исхрана и во козметички препрати е значително зголемена.

Што е колагенот и од што е составен?

Колагенот е протеин, поточно тој е најважниот структурен протеин во нашето тело. Најмногу го има во сврзното ткиво и има за цел да им дава еластичност на ткивата како што се кожата, белите дробови, крвните садови, ‘рскавицата, коските, тетивите и лигаментите.

Аминокселините кои влегуваат во состав на колагенот се глицин (33%), пролин (12%) и хидроксипролин (10%).

Колагенот го формираат клетките на сврзното ткиво т.н фибробласти.

Постојат најмалку 16 типови на колаген, но сепак четирите главни типови се тип I, II, III и IV.

Тип I – овој тип сочинува 90% од колагенот во нашето тело и е направен од густо спакувани влакна и обезбедува

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *