Агенда.мк  агреагтор лого
Мажите се под голем стрес доколку жените повеќе заработуваат, но зошто е тоа така?! Мажите се под голем стрес доколку жените повеќе заработуваат, но зошто е тоа така?!
Бројот на жени кои повеќе заработуваат во семејството е во раст последните години. Според истражувањето за 2018 година од Бирото за попис во САД, во... Мажите се под голем стрес доколку жените повеќе заработуваат, но зошто е тоа така?!

Бројот на жени кои повеќе заработуваат во семејството е во раст последните години. Според истражувањето за 2018 година од Бирото за попис во САД, во една од четири хетеросексуални брачни парови, жените заработуваат повеќе од нивните машки партнери. Но, една нова студија на Универзитетот во Бет укажува на тоа дека овој тренд влијае на менталното здравје на машките партнери. Студијата испитала 6.000 американски хетеросексуални брачни двојки во текот на 15 години за да се види како оваа промена влијаела врз физичкото и менталното здравје на луѓето, задоволството од животот и врските.

Откриле дека мажите се чувствувале најмногу вознемирени кога биле единствени кои носеле храна во семејството, а биле под стрес кога нивните жени партнери придонесувале 40% во приходот на домаќинството. Но, со оглед на тоа што жените заработувале повеќе пари од тој момент, мажите стануваат „повеќе непријатни“ според истражувањето.

Причината? Традиционалните норми за социјален пол укажуваат на тоа дека мажите треба да бидат подоминантни во врските. И покрај тоа што плимата и осеката се вртат, многу Американци се придржуваат кон длабоко вкоренето верување дека мажите мора да бидат во можност да обезбедат повеќе финансиски средства.

Парите додаваат слој на сложеност, бидејќи тоа е стресна тема која е испреплетена со емоции, особено во рамките

Целиот текст тука!

Friday

Оваа вест е превземана од Friday. Повеќе на www.friday.mk

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *