Агенда.мк  агреагтор лого
Како да се справите со неприфатливото однесување и кршењето на договорените правила? Како да се справите со неприфатливото однесување и кршењето на договорените правила?
Сите деца понекогаш се однесуваат неприфатливо. Ова е нормално кога се уморни, гладни, вознемирени или исплашени или како резултат на очекуваното развојно „тестирање“ на... Како да се справите со неприфатливото однесување и кршењето на договорените правила?

Сите деца понекогаш се однесуваат неприфатливо. Ова е нормално кога се уморни, гладни, вознемирени или исплашени или како резултат на очекуваното развојно „тестирање“ на поставените граници. Особено во ситуација како тековната пандемија и карантинот, ваквите однесувања можат да бидат почести.

Воведувањето дисциплина е една од важните задачи на родителите. Луѓето што се грижат за децата треба да го прошират својот репертоар на техники за поттикнување на посакуваното однесување, како и корекција на непожелното со поставување граници за децата.

Постојат голем број начини да се справите со овие предизвици на конструктивен начин, истовремено почитувајќи ги личноста и чувствата на децата. Еднакво е важно да се има предвид што може да се направи во моментот кога ќе се појави непожелно однесување, но исто така и како да се воспостави атмосфера што ќе придонесе за намалување на ризикот од проблематично однесување и кршење на правилата.

Запрете го и насочете го непожелното однесување

– Вие најдобро го познавате вашето дете. Кога ќе ги забележите првите знаци на раздразливост и замор, свртете му го вниманието на вашето дете кон друга активност. Можеме брзо да ги научиме малите деца дека одредена музика значи дека е време да се смириме, звукот на ѕвончето може да значи дека

Целиот текст тука!

Нема коменари.

Оставете коментар први.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *